10 Ayurvedische tips om stress te verminderen

Stress. We hebben er allemaal wel eens mee te maken in meer of mindere mate. Stress is positief als het je helpt om dingen gedaan te krijgen. Het feit dat er druk achter zit kan er gewoonweg voor zorgen dat je een taak die je hebt uitgesteld alsnog op tijd gedaan krijgt. Stress wordt negatief op het moment dat het te lang duurt en je erin blijft hangen. Des te langer het een way of life is des te lastiger is het om eruit te stappen.

 

Hoe je met stress omgaat is ook afhankelijk van je dosha. Zo zijn vata’s in stresssituaties all over the place. Ze vergeten dingen, worden paniekerig en rennen rond als een kip zonder kop. Pitta’s worden vooral gefrustreerd en ongeduldig in stresssituaties. Het vuur kan behoorlijk oplaaien waardoor een pitta vlekken in de nek kan krijgen. Een kapha kan als beste met stress omgaan. Al zinkt er een boot een kapha blijft cool, calm en collective. Een kapha zorgt ervoor dat iedereen oké is in een stressvolle situatie en zorgt ervoor dat alles geregeld wordt, maar zelf hebben ze nergens last van.   

 

Ben je geen kapha en kan je wat hulp gebruiken? Gelukkig heeft Ayurveda een aantal simpele, laagdrempelige tips om de eerste stap te zetten om je stress te verminderen.  

 1. Neem 2 minuten de tijd om rustig in en uit te ademen: 4 tellen in. 4 tellen uit. Probeer dit een paar keer per dag te doen. Zeker als je je heel gestrest voelt. Je zult je daarna gegarandeerd een stuk rustiger voelen;
 2. Creëer routine. Dit zorgt ervoor dat je precies weet waar je wanneer aan toe bent. Dat geeft rust. Sta ‘s ochtend rond dezelfde tijd op en ga ‘s avonds dezelfde tijd weer naar bed (22.30 max);
 3. Plan je maaltijden van tevoren. Dat voorkomt dat je in de haast kiest voor iets ongezonds. Juist bij stress is een gezond eetpatroon belangrijk;
 4. Beweeg. Ga naar buiten. Leen desnoods de hond van de buren. Door naar buiten te gaan stap je letterlijk uit je stressvolle situatie. Frisse lucht is goed voor ontspanning en een helder hoofd. Hou de intensiteit laag in verband met vermoeidheid;
 5. Vermijd suikers en bewerkte voeding. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft (en zo ook je hormonen). Je wilt namelijk geen hoge pieken en dalen. Hierdoor moet je lijf extra hard werken en die ruimte is er nu gewoon even niet;
 6. Plan een piekerkwartier tijdens dit kwartier. Schrijf je alles op wat je dwars zit, waar je je druk over maakt. Parkeer dus die gedachten tot je piekerkwartier. Zet tijdens je kwartier een wekker zodat je op tijd stopt. Je zult zien dat het oplucht;
 7. Zorg voor voldoende slaap. Ga op tijd naar bed (uiterlijk 22.30) en sta tussen 6.00 – 7.00 op. Heb je moeite met doorslapen, breng dan wat lavendelolie of warme sesamolie aan op de voetzolen. Val je lastig in slaap? Dan is yoga nidra iets voor jou misschien;
 8. Ayurvedische oliemassage. Geef je zelf of boek een massage met warme sesamolie. Dit werkt ontspannend voor lichaam en geest. De warme olie geeft zelfs een beschermlaagje over je zenuwstelsel waardoor je minder vatbaar bent voor prikkels van buitenaf;
 9. Vraag om hulp lukt het allemaal even niet? Vraag hulp aan een vriend/vriendin. Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Soms vergeten we dat we niet alles zelf hoeven te doen. Mensen zijn dol op andere mensen helpen dus je hoeft je zeker niet bezwaard te voelen;
 10. Onderzoek je stress. Waarom heb je stress? Is het eigenlijk wel nodig? Stel jezelf de vraag of het gaat om iets waar je invloed op kan uitoefenen. Als het antwoord nee is, laat het los.

 

Take care you of and the rest will f(ol)low.

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop