10 Ayurvedische tips voor de wintersport

Wintersport. Ik ben er dol op. Een week quality time met het gezin, de hele dag bewegen buiten in de frisse lucht, lunchen op de berg en de dag afsluiten met een lekker drankje en misschien zelfs een dansje.

Ondanks dat ik dit een fantastische leuke vakantie vind, vind ik het ook de meest lastige vakantie om in balans te blijven. De hoogte, de kou, alle beweging en het (over het algemeen zware) eten zijn ideale ingrediënten om Vata en Kapha uit balans te brengen. Maar inmiddels heb ik het redelijk onder de knie en ik deel graag mijn tips met je.


Hierbij enkele tips om te genieten van de wintersport.

 • Trek goede warm en vochtafdrijvende skikleding aan zodat je warm blijft en niet afkoelt. Een muts zorgt ervoor dat de lichaamswarmte niet verloren gaat dus zorg ook altijd dat je deze mee hebt;
 • Eet drie maaltijden per dag rond dezelfde tijd. Overdag verbrand je de meeste energie – op de piste al helemaal – dus zorg dat lunch je grootste maaltijd is;
 • Ga lekker naar de sauna na het skiën. Dit compenseert de kou en de droogte van buiten. Smeer je daarna in met warme sesamolie om je huid soepel te houden;
 • Ayurveda en alcohol zijn niet echt een match, maar goed het is vakantie en als je zin hebt in een drankje doe je dat lekker. Ook hier kan je weer keuzes maken. Bier is verkoelend en daarom niet de beste keuze. Rode en witte wijn daarentegen zijn verwarmend dus net even iets beter dan bier. Gluhwein is warm en kruidig en dus een goede optie;
 • Kies voor warme maaltijden en laat salades staan. Het is er veel te koud voor en zorgt daardoor voor lucht in je darmen (hallo opgeblazen en pijnlijke buik). Neem een lekkere gevulde soep, of groenten als deze überhaupt te vinden zijn 😉 
 • Heb je snel last van gevoelige darmen, neem dan het Ayurvedische kruid Ashta Churna mee. Maak voor elke maaltijd een theetje van en drink dit. Het helpt je bij het verwerken van alle lucht die door de hoogte in je lijf komt; 
 • Ik zorg altijd dat ik mijn potje met KKV theekruiden + theezakjes mee heb zodat ik overal en altijd dit kan drinken. Ik bestel dan gewoon heet water en trek mijn eigen thee;
 • Geef jezelf ’s morgens een fijne warme olie massage. Dit is fijn tegen de droogte van de koude lucht, houd je gewrichten soepel en je blijft makkelijker in contact met je lijf;
 • Borstel je hele lijf met een droogborstel na een dagje skien. Dit bevordert je bloedcirculatie (en dus kans op minder spierpijn na die eerste dagen) en helpt je lymfeklieren bij het afvoeren van afvalstoffen;
 • Roei met de riemen die je hebt. Perfect gaat het niet worden dus kies the next best thing. Kies de tegenovergestelde van kou, droog, beweging, helder;
 • En het allerbelangrijkste: GENIET! Want als het niet kan verteren is het niet goed voor je gezondheid en dat geldt ook voor emoties. Geniet, go with the flow en wat kan kan en wat niet niet.

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop