Ayurveda & Herstellen van een eetstoornis

Op mijn twaalfde ontwikkelde ik mijn eetstoornis. In die fase van mijn leven had ik allerlei nare dingen meegemaakt waarover ik geen controle had. Eten was niet iets waar ik van kon genieten, maar wel iets dat ik en alleen ik kon controlen. In de jaren die volgden wisselden, boulimia, anoxeria, eetstoornis nao en orthorexia nervosa zich met elkaar af.

Inmiddels heb ik dit allemaal grotendeels overwonnen. Toch zal de eetstoornis altijd bij me blijven. Het is niet meer dominant aanwezig, en wanneer het wordt getriggerd heb ik inmiddels de tools om hiermee om te gaan. Ik verlies me er niet meer in.

Naast het verblijf in een eetstoorniskliniek, volgen van intensieve therapieën, de komst van mijn kinderen, zijn Ayurveda en yoga belangrijke factoren geweest in het laatste stuk van mijn herstel.

Niet alleen mentale heling (een eetstoornis is nou eenmaal een psychische stoornis), maar ook de fysieke heling. Een eetstoornis kan een lichaam veel schade toebrengen, met name in het spijsverteringskanaal.  

 

Ayurvedische kijk op eetstoornissen

Een eetstoornis wordt veroorzaakt door een onbalans in zowel vata, pitta en kapha dosha. Psychologische factoren zoals angst, boosheid, stress leiden tot een onvolledige vertering van voeding. Dit zorgt voor de ontwikkeling van ama, afvalstoffen die achterblijven in het lichaam. Deze ama tezamen met de subdosha bodhaka kapha blokkeert de gastro-intestinale kanalen (maag, dunne en dikke darm) van het lichaam en verstoort op die manier het smaakzintuig.

 

Jarenlang je lichaam straffen doet je gezondheid geen goed. Ondanks het overwinnen van destructieve eetpatronen en het ontwikkelen van een gezondere relatie met eten, kan je spijsverteringskanaal nog heel erg lang (lees: jaren) van slag zijn. Chronische klachten als gevolg van een eetstoornis zijn niet ongewoon.

Hierbij komt de eeuwenoude wijsheid van Ayurveda goed van pas. Ayurveda richt zich namelijk oa op het herstellen van de spijsvertering. Het kan essentiële ondersteuning bieden bij het herstellen van de darmgezondheid.

 

Herstellen spijsvertering

Belangrijk bij het genezen van de darmen na een eetstoornis, is een voedingspatroon dat het lichaam sterker maakt, terwijl het overmatige gisting, gasvorming en opgeblazen gevoel verminderd. De opname van voedingsstoffen verbetert aanzienlijk wanneer voeding gemakkelijk verteert kan worden. Over het algemeen zal het basisdieet bestaan uit zeer voedzaam, stevig, gemakkelijk te verteren, en bovendien opbouwende voedingsmiddelen die het spijsverteringskanaal niet uitdagen.

 

Licht verteerbare voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld soepen, stoofschotels en goed gekookt voedsel. Het omvat gepureerde wortelen, roerei, kip of zoete aardappelen. Rijst, vis, ghee, havermout en appelmoes zijn allemaal voorbeelden van licht verteerbare voeding die het spijsverteringskanaal niet belasten. Kruiden zoals hingvastak churna, zwarte peper en gember stimuleren de spijsvertering (agni), elimineren ama en verbeteren de opname.
Rust, regelmaat en reinheid staat voorop bij het terug in balans brengen van het lichaam. Dat betekent eten in rust dus zonder schermen of andere afleiding, 3 keer per dag op vaste tijden (warm en vers bereid) eten.

Pranayama (ademhalingsoefeningen) zoals brahmari en nadi shodana helpen het lichaam tot rust te komen. Bij het herstellen van een lichaam na een eetstoornis is het belangrijk om de beweging rustig te houden. Vinyasa, restoritive, yin of trauma based yoga zijn fijne varianten om langzaamaan weer in contact te komen met het lichaam.

 

Geen wetmatigheid
Het allerbelangrijkste om te onthouden is dat Ayurveda geen wet is en niet als een godsdienst hoeft te worden aangehangen. Het is juist belangrijk niet streng of obsessief er mee om te gaan. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar dergelijke gedragingen hebben ook echt invloed op de spijsvertering. Als de mind het niet kan verteren, kan het lichaam dit ook niet. Je kan maar 1 ding tegelijk verteren.


Elk lichaam is anders en kan dus ook anders reageren op bovenstaande opties.


Ben jij hersteld van een eetstoornis en ervaar je als gevolg van je eetstoornis klachten? Boek dan een consult [link] waarin ik samen met jou ga kijken wat er nodig is om jouw klachten te verminderen en de balans kunnen terugkrijgen.Vind je het fijner om eerst even met elkaar te (video)bellen, dan kan dat natuurlijk ook. Stuur dan een berichtje naar

info@thehealthloveconnection.nl

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop