Ayurveda & het herfstseizoen

Naast spijsvertering (agni), constitutie (Vata, Pitta, Kapha) en onbalans spelen ook de seizoenen een belangrijke rol bij het bepalen van de juiste keuze van voeding en leefstijl.[/caption]

Net als de dosha’s Vata, Pitta en Kapha, heeft ieder seizoen zijn eigen specifieke kenmerken en elementen. Ieder seizoen heeft als het ware een eigen constitutie en affiniteit met bepaalde dosha’s zodat deze dosha’s in het betreffende seizoen meer kans hebben om uit balans te raken. Want gelijken versterken met elkaar. ‘Like increases like’ geldt ook in de seizoenen.

De Vata dosha is verbonden aan de herfst en de elementen lucht en ether behorende bij Vata zijn het meest voelbaar in dit seizoen.

Het is periode waarin je meer behoefte hebt aan stilte en meer naar binnen willen keren na een drukke, warme zomer. De energie kan bij onbalans omslaan in onrust. Vata staat ook voor creativiteit en beweging (lucht element). Daarom adviseert Ayurveda om aan het begin van de herfst een reiniging te doen zodat de hitte losgelaten kan worden en het lichaam tot rust kan komen.

Gewrichten en zenuwstelsel. Klachten zoals droge huid, constipatie, gewrichtspijnen, slapeloosheid, angsten en zenuwaandoeningen kunnen verergeren in de herfst.

Tips/ advies om onbalans in de herfst te voorkomen

 • Sta vroeg op om de stille energie mee te pakken
 • Minimaliseer het gebruik van TV, mobiele telefoons en internet. Ze zorgen voor extra onrust in het zenuwstelsel
 • Abhyanga. Masseer jezelf dagelijks met warme olie, zoals met sesamolie met lavendel
 • Kies voor een kalmerende pranayama en yoga zoals nidra
 • Vermijd koffie of andere stimulerende dranken
 • Zorg voor voldoende slaap. In de herfst heb je meer slaap nodig dan in de zomer
 • Eet voedende, warme en zoete voeding zoals pompoensoep, appelmoes met kaneel en havermout. Vermijd rauwe voeding (salades, sushi)
 • Zorg voor regelmaat; dezelfde tijd opstaan en naar bed, dezelfde tijden ontbijt, lunch en diner

Heb jij last van de overgang van de zomer naar de herfst? Heb je kwaaltjes waar je geen raad mee weet? Wil jij graag weten wat de wijsheid van Ayurveda voor jou kan betekenen? Stuur mij dan een berichtje via info@thehealthloveconnection.n

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop